De nationale week zonder vlees. Elk jaar doe ik mee. Een goed onderbouwde reden heb ik hier eigenlijk niet voor, maar ik vind het een soort verplichting naar onze aardbol. Daarnaast eet ik ook wel eens gedurende één week volledig Vegan en dat verschil merk ik, maar dat is iets voor in weer een nieuwe blog.
Wil jij ook meedoen met de Nationale Week zonder vlees of heb je inspiratie nodig voor vegetarische recepten? Kijk op https://weekzondervlees.nl/

Ook dit jaar doe ik vanaf 8 Maart t/m 14 Maart weer mee met de week zonder vlees. Alleen dit jaar begint deze een beetje anders dan normaal. Ik begin namelijk met de opbouwfase van de Citroensapkuur. Hier had ik van te voren geen rekening mee gehouden, maar het maakt het wel makkelijker om geen vlees/vis te eten.
Ik ben absoluut geen vegetariër of veganist. Daarvoor hou ik te veel van grote stukken vlees, vis door een salade en een malse kippenpoot. Vooral de kapsalons en frikandellen speciaal na een avondje stappen kan ik onmogelijk overslaan. Aan de andere kant probeer ik wel zo klimaat en milieu bewust te leven en kan ik daarom ook best af en toe een stukje vlees of vis achterwegen laten. Én je wordt er ook nog eens erg creatief van als je moet koken.
De week begon natuurlijk met de opbouwdagen dus de eerste dag at ik vooral mandarijnen, rijstwafels met smeerkaas en zelfgemaakte groentesoep met Zero Spaghetti (zonder gehaktballetjes natuurlijk). De tweede dag heb ik door een drukke planning mijn ontbijt overgeslagen. Als lunch at ik weer rijstwafels met smeerkaas, tussendoor at ik de groentesoep en voor het avondeten maakte ik ''Viral'' Pasta met Cherrytomaten en Feta. 's Avonds ben ik helaas de mist in gegaan tijdens de vriendinnenavond. Nikki had tapas meegenomen waar ik enorm van genoten heb, maar achteraf pas besefte dat ik koude gehaktballetjes en plakjes salami gegeten had. Dus had ik besloten een extra dagje vegetarisch te eten.
De derde dag heb ik ontbeten met een grote kop zwarte koffie en twee mandarijntjes. De lunch bestond wederom uit 2 rijstwafels, dit keer met Eru mosterd smeerkaas. Tussendoor at ik nog een gekookt ei en een kom groentesoep. Voor het avondeten maakte ik een enigszins koolhydraatarme Falafel Bowl en deze gaat absoluut op het lijstje met favorieten.

Op dag vier van de Nationale week zonder vlees zat het ontbijten met mandarijntjes erop. De opbouwdagen van de Citroensapkuur waren afgelopen dus ik kon weer eten wat ik wou. Dit heb ik natuurlijk wel zo gezond mogelijk gehouden en dus startte ik de dag met twee rijstwafels met Eru mosterd smeerkaas. Als lunch at ik de koolhydraatarme Falafel bowl die ik de dag ervoor als diner at. Voor het avondeten probeerde ik iets nieuws. Ik maakte de Zero Noodles van Action met een broccoli crème, courgette en vegetarische gehaktballetjes. Erg lekker (op de Zero Noodles na), enorm vullend en een bord vol groenten. Wil jij het recept? Klik dan hier.

Dag vijf ben ik begonnen met een bak magere yoghurt met vriesverse aardbeien en een Latte Pumpkin Spice. Het fruitige en frisse van de lente en de specerijen en warme smaken van de feestdagen. Wat een heerlijk begin van de dag, mee eens? Ook voor de lunch had me eens uitgesloofd. Ik maakte een eggwrap met verse bladspinazie, champignons en brie. Lekker veel groenten, erg vullend en natuurlijk vegetarisch. Ook deze gaat absoluut op het lijstje met favorieten. Voor het avondeten maakte ik weer de pasta met broccolicrème, maar dit keer met gewone Penne pasta. Dat smaakte toch een stuk beter. So far, so good!
Dag nummer zes, WEEKEND! Normaal is dit een dag waarop ik een kapsalon met extra vlees bestel. Not this time!. Ik begon de dag met een bakje magere yoghurt, waar ik eigenlijk weer aardbeien in wou doen, maar die had ik stiekem allemaal al op gegeten de dag ervoor. Helaas, maar dit keer maakte ik de yoghurt lekker met extra pure hagelslag. In de middag maakte ik dezelfde eggwrap als de dag ervoor. Wederom puur genieten dus. 's Avonds ben ik bij mijn moeder geweest eten. Zij deed niet mee aan de Week zonder Vlees, maar speciaal voor mij maakte ze Nasi met vegetarisch gehakt. De rest at er een stukje kip bij en we vulde de Nasi aan met zelfgemaakte satésaus, Sajoer boontjes, Tempeh van de toko en gebakken uitjes. Met een flesje bier erbij was het een heerlijk avondje.
Aangekomen op dag zeven, wat eigenlijk de laatste dag was. Ik ging op dag twee de mist in dus om mijn Karma zo schoon mogelijk te houden besloot ik nog een extra dagje te doen. Ik begon de ochtend met scrambled eggs, met champignons en verse bladspinazie. Heerlijk zondags ontbijt dus. Voor de lunch maakte ik rijstwafels met smeerkaas. Lekker simpel, maar als 'cheeselover' geniet ik hier enorm van. Voor het avond eten probeerde ik de Zero Rice met sticky champignons uit de wok. Echt een aanrader als je echt eens iets anders wilt. Al raad ik de Zero Rice niet aan, maar dit is natuurlijk te vervangen voor normale rijst.
Dag numero acht. Eigenlijk mocht ik vandaag weer vlees, maar ik plakte er nog een dagje achter aan. En daarbij had ik voor twee dagen gekookt op dag zeven dus dat kwam goed uit. De gehele dag verliep eigenlijk bijna hetzelfde als de dag ervoor. Ik stond op , dronken mijn glazen water, maakte scrambled eggs met champignons en maakte een kop koffie. In de middag at ik weer rijstwafels met smeerkaas en in de avond, dit keer zilvervliesrijst, met sticky champignons uit de wok. Wat overigens 100 keer beter was dan de Zero Rice.
En?
Nou, na acht dagen geen vlees, kip of vis kon ik niet zeggen dat ik het persé gemist had. Al verheugde ik mij wel op een salade met tonijn, een boterham met smeerworst (of hoe zeggen ze dat op normaal Nederlands?) en kip uit de oven. Al met al viel het weer enorm mee, heb ik (bijna) altijd heerlijk gegeten en heb ik weer mijn steentje bijgedragen aan onze aardbol.
Na een halve week kwam Fons weer thuis van Curaçao. Maar goed ook, want die week mocht hij kiezen wat we aten en hij heeft het liefst veel vlees en veel kip.
Heb jij ook meegedaan aan de Nationale Week zonder Vlees en wil jij je ervaring delen? Of wil jij vaker vegetarisch, maar heb je geen inspiratie? Laat dan snel een berichtje achter onder deze blog.
Reactie plaatsen
Reacties
Toppie!! Blij dat Fons er weer bijna is😍